KATEGORIER
Sökning:
Börja skriv för att söka!

Sök

Controllers för hemautomatisering - en jämförelse

Relaterade produkter


Inledning

Vi får ofta frågan om vilken controller man ska använda beroende på vilken typ av hus, lägenhet eller annan typ av bostad man har. Detta är en väldigt svår fråga eftersom behoven är väldigt olika. Vi alla har våra små drömmar om den perfekta vardagen där man inte behöver röra några lampknappar eller annat för att kunna skapa ett harmoniskt fungerande hem.

Vi tänkte gå igenom för- och nackdelar med controllers som finns ute på marknaden. Vi går igenom dessa i prisordning och börjar med den billigaste.

Telldus ZNet Lite V2

Grundinformation


ZNet Lite V2 från svenska Telldus är en enkel och stilren controller som inte bara nyttjar Z-Wave protokollet utan den tar även emot och skickar data till 433MHz enheter. Detta gör den väldigt mångsidig och framförallt billig i längden om vi vill ha koll på temperatur i flera olika utrymmen eller vill skapa enkla funktioner.

Säg t.ex. att vi vill skapa en rörelsestyrd på/av funktion av en lampa så blir detta mycket billigare på 433MHz men tyvärr inte lika driftsäkert som om vi skulle använda en Z-Wave moduler.

ZNeten är en väldigt enkel enhet att komma igång med och den klarar av att göra det mesta så som:

  • Styra enheter via mobilen
  • Se sensordata så som temperatur, luftfuktighet, vind m.m. i mobilen - 433MHz och Z-Wave
  • Skapa associationer mellan moduler
  • Skapa händelser (om det här, gör det där)
  • Schemalägga moduler (t.ex. som timers)
  • Stöd för LUA

Fördelar

Fördelarna med ZNet Lite V2 är att den är enkel att komma igång med. Följ manualen där dem ber dig ansluta ZNeten mot internet, starta upp och sedan skapa ett konto för deras webbplattform sen är du redo för att börja styra och bygga upp ditt system. Vilket är perfekt för en nybörjare eller någon som har lite erfarenhet av hemautomation.

Det smidiga med att kunna ta emot sensordata från 433MHz är att man utan att känna att plånboken blöder för att man vill ha lite kontroll på temperatur på vissa utrymmen i bostaden. Vilket är precis vad man behöver för en nybörjare eller lite mer avancerad användare. Men tyvärr så saknas självklarheten i webbgränssnittet och det är väldigt rörigt ju fler enheter du lägger till pga. att det inte går att kategorisera upp enheter till olika rum, typ av enhet eller liknande. Man får bara en lång sida med moduler som man kan starta eller stänga av. En fördel i appen är att man kan markera visa noder som favoriter, det gör det lite enklare att navigera genom djungeln av enheter.

Händelserna gör vad dem ska men finns mycket att arbeta vidare på för att kunna ställa in lite mer avancerade funktioner utan att använda LUA. Men för enkla på/av eller starta värmen i sommarstugan innan man kommer dit så fungerar det perfekt. Eftersom du kan ta in sensordata så kan du även använda systemet som en form av frostvakt genom en temperatursensor och en på/av strömbrytare till ett element eller annat uppvärmningssystem. Och tillsammans med 433MHz chippet så blir det inte heller en dyr funktion som många andra lösningar är.

Nackdelar

Gränssnittet behöver en riktig overhaul för att bli mer användarvänlig för mer avancerade användare. Detta gäller allt som ZNeten har att erbjuda, t.ex. LUA är endast lokal så du behöver antingen vara på plats eller också göra en forward port mot ZNetens IP-adress för att kunna skapa eller göra förändringar i din kod utanför ditt egna hemnätverk.

Detta är saker som vi vet är på väg att bli bättre, så det är några mindre punkter. Men något som jag personligen inte gillar är att alla funktioner du gör sker via molnet. Så om vi säger att du skapar en händelse där du har en knapp eller fjärrkontroll som ska styra enheter via ZNeten så kan det dröja en halv till ibland flera sekunder innan funktionen faktiskt händer... Kanske bara jag som är petig..

Summering

ZNeten är en enkelt enhet som är bra om du inte har någon erfarenhet av smarta hem lösningar sen tidigare. Det är väldigt smidigt att du kan utnyttja 433MHz moduler för att skapa billigare funktioner för att styra lampor, element eller att ha koll på temperaturer i huset. Däremot så skulle gränssnittet behöva en uppdatering som jag nämnde tidigare. Men till Telldus försvar så har dom inte hållit på med Z-Wave lika länge som de andra tillverkarna.


Vera Plus

Grundinformation


Vera Plus är en väldigt eftertraktad controller som har väldigt mycket att erbjuda inom larm och säkerhet. Ganska enkel att konfigurera efter behov och går att ställa in olika lägen som hemma-, borta- och nattläge. Detta underlättar väldigt mycket för dig som vill bygga ett eget larm. Veran använder sig av Z-Wave och även ZigBee vilket gör att man enkelt kan ansluta ett Philips Hue system och styra lamporna via Z-Wave sensorer eller varför inte tända alla lampor när man kommit hem och aktiverat hemmaläget?
  • Styr ditt hem via en app till mobilen och paddan
  • Anslut det snygga Philips Hue systemet för att få ett harmoniskt ljus i bostaden
  • Skapa associationer mellan moduler
  • Skapa scener (om det här, gör det där)
  • Schemalägga moduler (t.ex. som timers)
  • Stöd för LUA
  • Kamerastöd
  • Stöd för att ansluta en RFXtrx som tar emot och skickar på 433MHz

Fördelar

Veran är en ganska genomarbetad controller med väldigt mycket att erbjuda. Den har verkligen inriktning som säkerhetscontroller jämfört med ZNeten och den är ganska enkel att komma igång med även som nybörjare. För avancerade användare så är detta en billigare Fibaro HC2 helt enkelt.

Det går att göra väldigt mycket inom scener också där du har ett stort utbud på funktioner så som notiser eller meddelande över lag om en dörr har blivit öppnad under ett borta-läge. Det går även att lägga till kameror som gör det enkelt för dig att se vad som försiggår i hemmet när ni är ute och njuter av semstern.

Veran erbjuder inte bara ett smart hem via Z-Wave, utan du kan ansluta en RFXtrx för att kunna ta emot och skicka signaler på 433MHz vilket gör de enkla funktionerna mycket billigare.

Nackdelar

Även fast Veran har väldigt mycket att erbjuda på djupet så kan jag personligen tycka att den är ganska rörig. Det går inte heller att få bort larm om t.ex. enheter som ej blivit konfigurerade i appen. Detta tar upp en större del av skärmens yta och är inte så uppskattat.

Veran kan även kännas lite seg på något vis, som om hårdvaran är lite för undernärd. Så man ska inte ha bråttom när man bygger upp systemet.

Summering

Vera Plus är en bra enhet för dig som inte bara tänker bekvämt utan vill använda systemet som ett dedikerat larm. Det är även en bra enhet om du vill spara el pga. Home, Away lägena. I övrigt så kan man åstadkomma ganska avancerade funktioner via både Z-Wave och 433MHz om man använder en RFXtrx eller om du vill styra Philips Hue lampor via ZigBee protokollet.


FIBARO Home Center 2

Grundinformation


Home Center 2.. Hemautomationens Rolls Royce! Den mest eftertraktade controllern inom avancerade system för stora hus. Den har otroligt mycket att erbjuda, allt från avancerade funktioner till ett simpelt och snyggt gränssnitt som är enkelt att navigera i.
  • Styr ditt hem via en app till mobilen och paddan
  • Skapa associationer mellan moduler
  • Skapa scener (om det här, gör det där)
  • Schemalägga moduler (t.ex. som timers)
  • Stöd för LUA
  • Skapa en IP-baserad virtuell enhet för att styra stereo eller annan utrustning som är anslutet till ditt nätverk
  • Stort utbud på kamerastöd

Fördelar

Jag vågar nog säga att HC2an är den mest optimala controllern när det gäller Z-Wave. Det finns nog ingen riktig begränsning alls när det gäller att göra huset smart.

Den erbjuder så otroligt mycket som andra controllers inte har idag. Säg t.ex. att ni har ett uterum som ligger på solsida hela dagen, men ni har ett eldrivet fönster installerat. Då kan man enkelt använda sig av de lokala väderuppgifterna för att skapa en öppna funktion till fönstret. "Om fint vänder - Öppna fönster" - hur smidigt som helst!

Det där är bara en av de smidiga funktionerna som går att använda. Fantasin sätter verkligen gränserna när det gäller denna controller!

Man kan antingen göra enkla scener via Magic scene, lite mer avancerade scener genom att använda Graphic blocks eller om du är en riktigt avancerad användare så kan du koda allt i LUA.

Inkluderingarna är också superenkla, sätt HC2an och modulen i inkluderingsläge (Följ enhetsmanualen för hur den sätts i inkluderingsläge), sen är det bara att vänta och göra det som controllern säger att du ska göra. Eftersom Fibaro själva står för ett stort utbud på dagens marknad så vet man alltid att det senaste fungerar utan några problem alls.

Och just specifikt på HC2an är att du har möjlighet att använda Lili som är Fibaros Siri. Detta gör att du kan prata med din telefon och starta hemmet efter en lång dag på jobbet. Eller varför inte använda Geolocation som en trigger på dina scener.

Nackdelar

Även fast HC2an erbjuder ett snyggt och simpelt gränssnitt så kan det verka väldigt buggigt. Att uppdatera controllern har inte alltid varit någon fröjd heller eftersom vår egna enhet har låst sig flera gånger efter att vi uppdaterat. Fibaros support är inte kända för att lösa ärenden snabbt. Det kan låta Fibaro-fientligt, men så är det. Fibaro gör annars väldigt fina enheter och tillbehör, som ofta jämförs som hemautomationens Apple.

Appen till iPhone känns väldigt omodern och skulle behöva en rejält uppdatering. Lite konstigt eftersom appen för HomeKit enheterna ser helt annorlunda ut..

Summering

Fibaros Home Center 2 är otroligt mångsidig när det gäller ett smart hem via Z-Wave. Den erbjuder så mycket mer än på och av funktioner, den erbjuder en mycket enklare livsstil!

Använd geolocation i dina scener för att starta upp belysningen, öppna fönster och lite skön musik på stereon som välkomnar dig in i ditt hem. Eller varför inte använda en ljussensor för att öppna garageporten genom att blinka till med helljusen? Det är fantasin och plånboken som sätter gränserna.

Andra inlägg

Produkten är för tillfället slut på lager. Skriv in din e-postadress så meddelar vi dig när den kommit in på lager igen.