- Din varukorg är tom!
- H-Support
Sök
Bilspecifika tips - Varvtalsregulatorer
- Publicerat: 2019-10-30
- Kategori:
- ▸ Varvtalsregulatorer
- ▸ Allmän Information
Tips på inkopplning av Varvtalsregulator H-version / Bilspecifika tips
Information om hur man tex hämtar hastighetssignal och varvtalssignal, hur man gör brytningen på bästa sätt och liknande.
Har du kommit på något bra som vi inte listat här nedan? Skicka in tips till oss så hjälper du andra. Maila till info@lohelectronics.se
Varvtalsregulator H-version (03-164) Generell info, frågor och svar
Filmer:
Varvtalsregulator H-version presentation
Varvtalsregulator H-version varvtalsläget beskrivet
Varvtalsregulator H-version hastighetsläget beskrivet
Varvtalsregulator H-version enkel felsökning steg 1
Varvtalsregulator H-version jordloop-filmen
Varvtalsregulator H-version, har bilen H-reg? Identifiera installerad H-reg med hjälp av denna film
Induktiv givare filmer
Induktiv givare demo
Induktiv givare monteringsexempel
Direkt relaterat material
Samling av pulsande hastighetssignaler i många bilmodeller
Spelar det någon roll om det är automat eller manuell växellåda?
Automat: Enklast o bygga på eftersom man ej behöver röra växellådan. Varvtal ska ställas lågt, typ 1100-1200, så växellådan inte kan växla upp om man bara kör på varvtal. Hastigheten är ju 30 vilket som så där växlar den ej upp heller.
Manuell: Alla växlar som gör att bilen går fortare än 30km/h i det inställda varvtalet för varvtalsläget, ska spärras bort. Detta är i regel alla växlar över 3an. Man brukar bara kunna ha kvar 1,2,3. Detta har inget att göra med 10km/h regeln (som nu är borta) vilket många tror. Det har helt enkelt o göra med att man måste få ha lite varv i varvtalssläget eftersom det är i varvtalsläget man befinner sig vid start. Så står man still måste man kunna ge lite gas. Har man tex 4an kvar så är 30 strax över tomgång i de flesta bilar. Då skulle varvtalet i varvtalsläget behöva ställas till att spärra strax över tomgång. Då kan det bli svårt att komma iväg, speciellt i en uppförsbacke eller om man behöver ge lite gas en kall vinterdag. Stalltipset är att ha 1,2,3 och back kvar, resten spärras bort vid växelföraren så man inte kan få i växelläget.
Varvtalsregulator H-CAN (03-140) Generell info, frågor och svar
Filmer:
Varvtalsregulator H-CAN förklaring av hastighetsinställning
Varvtalsregulator H-CAN förklaring av lysdioder vid CAN-kommunikation
Varvtalsregulator H-CAN förklaring av safe-mode / felsäkert läge
Varvtalsregulator H-CAN inställning och kalibrering av integrerad gaspedalstyrning
Varvtalsregulator H-CAN, har bilen H-CAN? Identifiera installerad H-CAN med hjälp av denna film
Bilspecifikt nedan efter tillverkare:
Volvo
- 740/940
Se denna inkopplingsguide till 7/940, tack till Thomas V!
Varvtalssignal: Ska normalt tas ifrån generatorn.
Hastighetssignal: Bakom mätarhuset finns en utgång märkt E. Där finns en högupplöst hastighetssignal redo att användas till Varvatalsregulatorn. Original i bilen är detta ursprungligen en hastighetsutgång till farthållaren, men E utgången finns i bilen oavsett om farthållare finns i bilen eller ej. Utgången E har en förstärkt hastighetssignal som är lämpligare att använda än den grönvita kabeln. Vissa 740/940 saknar E utgång, använd då den grönvita kabeln istället.
Om du har problem med att H regulatorn fastnar i H läge när du står still, utan att PL blinkar, då kan det hjälpa att lägga ett 10k motstånd mellan jord och H ingången.
940 tips: har du startspärr kan du ej använda gamla +12v matningen till tändspolen. Detta för att 12v matningen ligger kvar efter man stängt av motorn. Då går regulatorn i stopp och det kan dröja en kvart eller mer innan du kan starta bilen igen. Använd annan strömkälla, men det måste finnas +12v hela tiden du drar på startmotorn. Regulatorn måste ha ström hela tiden startmotorn drar.
1) Felsökningshjälp: Bryter som det ska på varvtal men när man börjar köra med bilen framåt så börjar den gå dåligt eller bryter direkt
Testa då detta:
- Upphissad bak
- Starta bilen
- Tryck ner knappen på h reg, fortsätt hålla ner knappen
- Lägg i växel
- Gasa upp till en högre hastighet o sen släpp knappen
Generellt Volvo:
1) Du som monterar induktiv givare i bakaxeln gör med fördel detta på växellådan med hjälp av ett vinkeljärn. Dvs montera den induktiva givaren stumt i bakre växellådan och mät på bultar ut ifrån den bakre växellådan. Det kan inte understrykas för mycket hur viktigt det är att givaren sitter fast ordentligt. Har man monterat sin induktiva givare i karossen kommer man få problem med brytning på olika hastighet, oönskade ryck osv.
2) Senare årsmodeller av 740/940 har en startspärr som gör att ström ligger kvar på tändspolen även efter man vridit av tändningen. Har din bil denna egenskap måste du ta ström ifrån en annan +12 tändningskälla istället, som följer nyckelströmmen.
3) Majoriteten av tändspolarna i 740/940 har en tendens att inte ladda ur spänning vid brytning, vilket kan medföra en stark strömspik när regulatorn slår på tändspolen igen efter en brytning. Detta kan göra att regulatorn går sönder, om den inte skyddas av ett relä. För att förebygga detta rekommenderar vi att en diod monteras i ett relä för att förhindra strömspiken att ta sönder regulatorn. Dioden ska då monteras så ström inte kan gå bakvägen från tändspolen in i regulatorn igen. Det är i stort sett bara Volvo 740/940 som lider av detta problem.
4) Volvo dieslar kan få problem med magnetventilen när regulatorn styr den. Det kan bli så att den inte återstartar efter att regulatorn brutit. Ta bort fjädern ur magnetventilen så brukar det lösa problemet. Eller skrapa mot stoppet med en morakniv för att rugga upp ytan.
Kund som ej blev hjälpt av ovan, rapporterar en egen lösning till D24 såhär:
"Det jag gjorde var att göra ett litet snitt längst ner på pinnen i magnetventilen alltså på den delen som är gjord i gummi som går ner och stryper tillförseln av diesel jag snittade alltså den så lite diesel kunde läka förbi och det löste problemet nu stryper bilen som den ska men då fick jag istället problemet att bilen ej gick att stänga av för dieseln läkte förbi och höll igång bilen men det löste jag genom att faktiskt höja tomgången så nu hostar den några gånger men dör ganska omgående" - 240
Varvtalssignal: Ska normalt tas ifrån generatorn.
Hastighetssignal: Tas in med induktiv givare monterad i bakaxeln. Montera den induktiva givaren stumt i bakaxeln. Den måste följa med chassirörelser till 100%. Det kan inte understrykas för mycket hur viktigt det är att givaren sitter fast ordentligt. Har man monterat sin induktiva givare i karossen kommer man få problem med brytning på olika hastighet, oönskade ryck osv.
Använd relä mellan regulator och tändspole/magnetventil. - Alla volvo från -98 till -00 ("första generationen" med elgas) samt alla Volvo utom V70 (00-04)
H-CAN kan användas på V70 från 00, se mer ett stycke ned.
För andra modeller än V70 00-04, använd H-regulator med APP-sensor 03-170-VOLVO.
Se denna byggbeskrivning för lämpligt exempel i en V70 -98 -99 och troligen andra Volvo modeller i samma generation.
Här också en byggbeskrivning för S60 -01.
För årsmodeller -00 till -04 kan både varv och hastighetssignal generellt kan tas ifrån mätarhuset med TwinPulse. Där bakom ska du ha ett tvinnat kabelpar, en grön o en vit kabel. Det är can kablarna. För "nya" generationen Volvo som kom 00 fungerar det alltid med hastigheten och varvtalet. För vissa Volvo modeller fungerar bara hastigheten fram till 04, tex vissa S60 modeller. Varvtalet kan då istället tas ifrån vevaxellägesgivare. - Årsmod 05-> (V70n från 00)
H-CAN kan användas i alla Volvo från årsmodell 05 och uppåt. I V70 redan från 00 (V70n)
Can signal ska tas ifrån obd port på alla Volvo f.r.o.m 05 och uppåt.
Från 00 till 04 måste cansignal tas från bakom mätarhus eller bakom stereon.
I bilen är det ett grönvitt kabelpar som är can-kablar. Här är vit can hög och grön can låg.
I Volvo f.r.o.m 05 o uppåt kan CAN-signal tas direkt ifrån OBD-uttaget.
I V70n från 00 t.o.m 04 så måste CAN signal tas från bakom mätarhuset eller bakom stereon.
Generellt V70 inkoppling till H-CAN eller gaspedalstyrning:
Kabelposition 5 (ca 0,5v tomgång, gulorange) kopplas till In1 från pedal och från Ut1 vidare till motorstyrning
Kabelposition 2 (ca 1v tomgång, blåvit) kopplas till In2 från pedal och från Ut2 vidare till motorstyrning
Se denna bilaga till bruksanvisningen för H-CAN för mera tips om inkoppling i Volvo.
Se denna byggbeskrivning för en XC70 -06 men som kan tillämpas på i stort alla Volvo efter -05 som använder H-CAN.
Om du får problem med "SRS-airbag omedelbar service" eller liknande efter du tagit bort baksätet i din Volvo så beror det på att SRS systemet känner av att det inte finns några bälten eller bältessträckare kvar bak. Då kan en 470uf kondensator monteras på de lösa kabelsändarna där kontakten till baksätet satt förut, för at avhjälpa problemet och släcka lampan. Efter du monterat kondensatorerna i bilen så måste felkoden släckas med verktyg, den släcks ej av sig själv. Se vårt artnr 03-501 för kit med motstånd och kondensator. - Vissa modeller med elgas, företrädesvis diesel 97->00
Kan ha en avvikande gaspedal som ej överensstämmer med den vanliga Volvo-pedalen. Är din pedal märkt 9447136 eller 944713x där x representerar tex 5 7 eller 8 så mäter du troligen dessa värden:
pos4 ca 3,7-4v
pos6 jord
pos5 variabel ca 0,5v stigande med pedalnedtryckning
Appsensor ska då kopplas såhär
+ 12v direktström
- bryggas in på nr 6
pos 5 klippt från pedal till In1
pos 5 från bilen till Ut1
ingenting kopplas till in2,ut2, in3 eller ut3.
OBS! ut1 ska justeras till ca 0,68v
Saab
- 9-5 diesel -07
H-CAN fungerar i denna bil, välj Saab 9-5 i listan. Fungerar inte för bensinmodeller innan 2010. - 9-3 -07
H-CAN fungerar i denna bil, välj Standard canbus-protokoll i listan.
Nissan
- Navara D22 -02>
Varv, hastighet, och ström kan tas direkt ifrån mätarhuset.
Se detta dokument, på sid 33 i det dokumentet är det:
+12 volt på pin 17
Hastighet på pin 23
Varvtal på pin 24
i ett vitt brett kontaktdon. OBS! Jord ska tas från gaspedalens jord till både hreg och appsensor. Viktigt. Jord får EJ tas ifrån mätarhuset.
Brytningen sker mjukt med hjälp av gaspedalsensor 03-170 om din D22 har elektronisk gas.
Fuel shut-off, hård brytning (rekommenderas ej, använd gaspedalen istället, på riktigt)
Brytning kan också ske genom att gå in på dieselpumpen (VP44). Hitta den blåvita kabeln, denna heter "Fuel shut-off". Funktionen på denna är tvärtom vad man kan förvänta sig, men blir logisk när man förstår hur den används.
När fuel-shut off har 0V, då går bilens motor. När fuel-shut off har +12V, då stängs motorn av. Alltså precis tvärt om jämfört med hur regulatorn fungerar, som normalt har 12V ut när hastighet/varv är under brytvärde, och 0V ut när hastighet/varv är över brytvärde. För att koppla in regulatorn mot fuel shutoff behöver du klippa itu blåvita kabeln på dieselpumpen, montera en likriktardiod så ström inte kan gå bakvägen från dieselpumpen tillbaka in i bilens kabelstam. Montera sedan ett polvändande relä som ger 0V ut till fuel-shutoff när regulatorn är +12V på utgången UT, och 12V när regulatorn är 0V. Montera sedan ytterligare en likriktardiod i samma riktning som den första, så ström inte kan gå bakvägen från bilens egna fuel shutoff till relät. Fullständig beskrivning finns här. Observera att i texten på länken så refereras till "blå kabel" på regulatorn. Denna blå kabel är numera utgången UT. - Navara D40 -04>
Med H-regulator 03-164:
Varvtalssignal: Tas med fördel ifrån den röda kabeln på kamaxelgivaren. Koppla in dig med en strömtjuv på den röda kabeln och led till H-regulatorns varvtalsingång. Kamaxelgivaren hittar du bredvid huvudbromscylindern, intill torpedväggen.
Hastighetssignal: Tas in med induktiv givare monterad i bakaxeln. Montera den induktiva givaren stumt i bakaxeln. Den måste följa med chassirörelser till 100%. Det kan inte understrykas för mycket hur viktigt det är att givaren sitter fast ordentligt. Har man monterat sin induktiva givare i karossen kommer man få problem med brytning på olika hastighet, oönskade ryck osv.
Brytningen sker mjukt med hjälp av gaspedalsensor 03-170.
Med H-regulator 03-140 (H-CAN):
Både varvtalssignal och hastighetssignal kan tas ifrån CAN-bussen på Navara D40 -04 och framåt. Se H-CAN på denna länk.
I OBD-uttaget på Navara D40 så är CAN Hög på blå kabel och CAN Låg på rosa kabel. - Nissan Navara NP300
Gaspedalens inkoppling till H-CAN
Grön till In1 och vidare till Ut1
Svart till In2 och vidare till Ut2
Med In menas kabel från själva gaspedalen, och med Ut menas kabeln som går upp i bilen. - Nissan King Cab 2001 (103hk motorn)
Hastighet kan tas ifrån originalgivare. Varvtal ska tas ifrån generator.
Bosse har gjort ett fint dokument gällande installation i en sådan bil, se denna länk. - Nissan Qashqai
I gaspeadlens kablage är röd/lila ca 0,36v och röd/vit ca 0,74v.
Suzuki
- Vitara/Grtand Vitara -06 och senareH-CAN och inkopplingen av gaspedalen:Blå ca 0,35v ska klippas och kopplas till In1 och vidare till Ut1Vit/Blå ca 0,75v ska klippas och kopplas till In2 och vidare till Ut2
Isuzu
- D-Max ca -07 och senareH-CAN och inkopplingen av gaspedalen:Vissa D-Max har 3 variabla kablar i gaspedalen där det brukar vara dessa värden:
0,6v, 4,4v och 4,4,v
Koppla då såhär
Koppla 0,6v på In1 resp Ut2
Bunta ihop 4,4v kablarna och lägg båda på In2 resp Ut2.
Kalibrera gaspedalstyrningen i H-CAN om nödvändigt.
Ford
- Ranger ca -02 o liknande generationer
Inkoppling App box och H-reg på en Ford Ranger -02, Med motorkod WL-T
Varvtalssignal tas bakom instrument i det vita kontaktstycket 4:e kabeln från höger (vit/blå.
Hastighetssignal från egen givare på växellådan
Gaspedal har två lika värden på Rosa/blå och Röd/blå kabel 0,6 -3,2v
Jag monterade Rosa/Blå på in/ut1 och Röd/Blå på in/ut2 - Ranger ca -07 och senare (och Mazda BT-50)
Har kända problem med H-CAN.1) H-CAN måste ha konstantström2) H-CAN gasepdalstyrning ska kalibreras till ca 0,3v över tomgångsnivån3) ABS säkringen måste byglas/skyddas så ABS systemet alltid har ström eller så måste tomgångsbrytaren på gaspedalen kopplas med ett NC relä så tomgångsbrytaren alltid har ström när H-CAN har ström.
eller4) Kundrapport: Vi tog loss gaspedal med tomgångsbrytaren. Mätte upp tomgångsbrytaren när den var 0 och satte en distans så att det höll sig kvar i det läget när vi satte dit kontakterna igen.Då fick vi två olika värden på In1 och In2 som låg på ca 0,85 och 0,95. När jag ställt om h-can till detta så försvann motorlampan. Tyvärr ökade tomgången så jag var tvungen o spärra 4,5 växel.eller5) Programmera bort felkoderna som uppstår vid installationen, direkt i motorstyrdonet. Koderna ska programmeras bort, så de ej kan komma tillbaka.
Peugeot
- 207 -06
Standard CAN passar denna bil för H-CAN
Speciell inkoppling i gaspedalen
Kabelfärg stiftnr tomgång fullgas
Röd Stift 5 4.23v 1.048v
Lila Stift 1 0.4V 3.773V
Använd stift 1 på In1 och stift 5 på In2 (kalibrera sedan gaspedalstyrningen i H-CAN enl video)
Viktigt! Montera 2st motstånd 4,7k från +12V, ett till In1 och den andra till In2. Bägge från +12v.
Citroen
- Standard CAN passar denna bil för H-CAN
Speciell inkoppling i gaspedalen
Kabelfärg tomgång fullgas
Grön 0,19v 1,84v
Lila 0.19V 1,84V
kan också finnas andra färgen och andra värden. - Använd grön på In1 och lila på In2 (kalibrera sedan gaspedalstyrningen i H-CAN enl video)
Viktigt! Montera 2st motstånd 4,7k från +12V, ett till In1 och den andra till In2. Bägge från +12v.
BMW
- BMW med H-can
Välj en stabil 15 matning som ej dippar när startmotorn drar. Använd ej konstant ström. Används konstant ström så är vissa styrdon aktiva i bilen trots tändningen är av, om h-can är påslagen.
H-can fungerar från 04 och uppåt. Anslut till bilens röd/blå kabelpar (PT-CAN) - BMW med H-reg
Varvtalssignal kan tas ifrån OBD-uttaget pin 9, obekräftat på alla BMW från -00 och uppåt, men verifierat på E46 bland annat.
Porsche
- Cayenne från -06
H-CAN passar i denna bil. Ta can-signal från gateway bakom handsfacket. Can hög är position 16, orange kabel med svart rand. Can låg är position 6, orange kabel med brun rand. Kabelparet är tvinnat och lätt att hitta.
Volkswagen
- H-CAN, ta CAN-bus från rattstången eller mellan två styrdon.
Can hög är orange kabel med svart rand. Can låg är orange kabel med brun rand. Kabelparet är tvinnat och lätt att hitta.
Denna sida får löpande uppdateringar.
Maila gärna in till oss på info@lohelectronics.se om du vill dela med dig av fordonsspecifika tips.
På denna länk kan man läsa Transportstyrelsens författningssamling angående A-traktorbestämmelser.